dinsdag 11 juni 2013

Natuur op IJburg

Eenzame eend

Dat de economische crisis ook voordelen heeft, had ik zelf ook al bedacht. Maar vandaag stond het in de krant. De bouw op IJburg ligt stil, lekker rustig. Geen gehei in je nek. Waar woningen waren gepland liggen nu landjes braak. De IJburgers hebben er nu moestuintjes aangelegd. Of strooien er handenvol zaad van wilde bloemen zodat hele stukken grond bedekt zijn met korenbloemen en papavers. De Diemerzeedijk is zwaar vervuild, schrijft Arno Haijtema, het gif is met speciaal materiaal, bentoniet, volkomen geïsoleerd zodat het geen gevaar kan vormen. Er bovenop is een laag aarde gestort waar de natuur zijn gang kan gaan. Je vindt er kiekendieven, zangvogels, wezels, rugstreeppadden, ringslangen. Het blauwborstje is gesignaleerd. De planten en struiken trekken vlinders aan. 'Laat een stuk land met rust, zegt ecoloog Remco Daalder, en er is altijd wel een dier dat zich er thuis voelt.'
Regelmatig zwemmen er aalscholvers langs de keuken. Laatst twee naast elkaar, het leken net vijandelijke duikboten die de omgeving afspeurden.
De honderden konijnen waar ik een paar maanden geleden over struikelde in het Diemerpark ,zijn besmet met het dodelijke HVS-virus. Je ziet nu blinde konijnen die apathisch hun einde afwachten. De natuur is prachtig en gruwelijk wreed. Maar dat wisten we ook al.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten