woensdag 3 mei 2017

Patches

Percy Sledge



Al die mensen die het smeulend vuurtje van racisme aanwakkeren, die verdeeldheid zaaien met hun kortzichtige ' witte mensen dit' en 'witte mensen dat' raad ik aan de documentaire Muscle Shoals te bekijken. Over muzikant Rick Hall, die een eigen studiootje begint in een moerasachtig landschap in het zuiden van de VS en wereldmuziek produceerde. Zijn band, 4 blanke boerenkinkels, begeleidden artiesten als Percy Sledge, Wilson Pickett, Aretha Franklin, Candi Staton. Ze produceerden zo'n unieke, ruige, rauwe, funky sound die figuren als de Stones, Steve Winwood, Leon Russell, Joe Cocker en ga zo maar door aantrok.
In de studio bestond alleen de muziek. Kleur speelde geen enkele rol. Toen Wilson Pickett zijn eerste plaat kwam opnemen, werd hij van het vliegveld gehaald door de studiomuzikanten. Who are those white dudes, they look like supermarket employees?

De kracht van de band was dat de musici zich lieten leiden door de vocalist. En het perfectionisme van Rick Hall. Rick Hall die in een hutje was opgegroeid zonder vloer. ' We grew up as animals', wilde meer uit het leven halen dan dat. Nadat zijn jonge vrouw was omgekomen bij een auto-ongeluk, raakte hij eerst in een depressie en aan de drank. Daarna stortte hij zich uitsluitend op muziek.

Rick Hall en the Swampers zorgden voor het unieke funky, zwarte moeras geluid.

Percy Sledge was verpleger in het ziekenhuis. Hij zong altijd voor zijn patiƫnten. Daar werden ze rustig van. Hij was gewend om tijdens het plukken van katoen luid galmend te zingen en een echo op te wekken. When a man loves a woman. Rick: Joh, dat wordt een hit. Percy: zou je denken?
Duane Allman vormde er The Allmond Brothers Band. Jimi Hendrix kwam langs. Wie eigenlijk niet.
Tussen de middag werd er buiten de deur geluncht. Boze blikken van dorpelingen die geleerd hadden dat zwart en blank nooit mochten of konden mixen. Toen ze Greg en Duane Allman zagen werden ze pas echt razend. Smerige hippies met lang haar.

Rick Hall en Clarence 'Patches' Carter


Patches wordt gezongen door Clarence Carter. Hij twijfelde eerst omdat het liedje een stereotiep beeld van de arme zwarte zuiderling zou geven. Maar het was een song van de blanke Rick Hall over zijn vader. Een waargebeurd verhaal.

Aretha nam haar ruigste nummer I Nevver Loved a Man the Way that I loved You op in Muscle Shoals. Ongeƫvenaard

Geen opmerkingen:

Een reactie posten