donderdag 16 juni 2016

Hotel AAP

Even bijkomen in Hotel Aap


Mijn vader zei altijd: 'Wij eten tussen een en twee. Dank u.' Dat soort spreuken stond vaak op bordjes bij winkels. Met andere woorden: laat ons even rustig en op ons gemak lunchen.

Ken je die? Familietherapeute en specialist intergenerationele familiedynamiek Else- Marie van den Eerenbeemt? Ik heb haar vroeger weleens op televisie gezien. Dan probeerde ze gezinnen weer aan elkaar te lijmen. Ze is gek op one-liners. Soort instant-oplossingen zoals:
- Ex-ouders bestaan niet-,.Kinderen kiezen niet, kinderen scheiden niet- Hotel Mama is altijd open-.
Kortom, hoe je het ook wendt of keert, van je familie kom je nooit meer af.

En het werkt, zegt Elsa-Marie, die slogans. 'Een wildvreemde hield me pas aan op straat en vroeg of hij me iets belangrijks mocht laten zien. Hij haalde een briefje uit zijn portemonnee met: "Laat de deur altijd openstaan voor je kind, al is het op een kier'. Hij had me dat horen zeggen in het tv-programma Koffietijd.'

Ik verzin ook weleens slogans:- Je naam zegt meer over je ouders dan over jezelf- en - Zelfmoord moet je altijd een dag uitstellen-.
Maar dit terzijde.

Tenslotte eindigt het interview met een uitspraak waar ik het totaal mee oneens ben: 'Een kwestie die me momenteel erg bezighoudt, is dat obsessieve 'werken aan jezelf', dat iedereen nu doet. Mindfullness, zenmeditatie. O de mensen werken er zo hard aan, terwijl een vader of moeder alleen op het sterfbed ligt. Ik vind het een gevaarlijke, naar binnen gekeerde trend. De one-liner heb ik al: Individueel sterk maar relationeel zwak.'

Je reinste bullshit. Juist door regelmatig pas op de plaats te maken en even het hoofd rust gunnen, heb je de kracht om aan het sterfbed van familie te zitten. Meditatie is niet: ik ben op zoek naar mezelf en de rest kan doodvallen. Integendeel, je houdt even op als een kip zonder kop rond te rennen. Wat veel kwalijker is zijn mensen die altijd druk, druk, druk zijn. Met kinderen in de voor- tussen- en na- opvang. Lijkt me. Als je je een kwartiertje per dag terugtrekt om even te denken: waar ben ik nu eigenlijk mee bezig?, is dat alleen maar bevordelijk voor je omgeving.
Yoga, mediteren, hardlopen of wat dan ook, is gezond voor lichaam en ziel. Als je het beste uit jezelf haalt, word je een prettiger mens.
Hotel Mama en Papa is een half uurtje gesloten. Niet storen. Nix mis mee

Geen opmerkingen:

Een reactie posten