donderdag 23 maart 2017

Kameraden



Als je op IJburg woont valt een bezoekje aan de binnenstad van Amsterdam niet mee. Hoe meer mensen op een kluitje, hoe asocialer ze worden. Op IJburg heb ik prettige gesprekken met 10-jarige kinderen. In het centrum ben je alleen een object dat in de weg staat.

Je ziet het ook in het opvangcentrum van mensapen in Engeland, Monkey World. De dieren leven in verschillende groepen die uitgebalanceerd zijn. De opperaap is geen dictator maar weet precies wat hij moet doen om de harmonie in de groep te bewaren. Er is ook een creche onder leiding van chimpansee Sally, een vrouwtje met een groot hart. Als de kleintjes oud genoeg zijn worden ze in de volwassen groep geplaatst. Soms gaat het mis. Het nieuwe familielid gedraagt zich asociaal en dat wordt absoluut niet geaccepteerd. Of de nieuweling wordt het mikpunt van pesterijen. Het draait allemaal om de balans in de groep.


Dit leest Henk



De balans in Amsterdam is totaal zoek. Freek de Jonge beschreef het briljant in zijn Verkiezingsconference. En schetste een situatie bij het Leidsche bosje waar een blinde man met hond, Japanse toeristen op de fiets, een demonstratie, feestgangers op een bierfiets en nog wat andere groepen in botsing komen met elkaar. Een gekkenhuis. Ook het alphamannetje van de chimpansees zou niet weten wat hij daar mee aan moet.
En dat speelt zich overal in de wereld af. Van New Yorkers hoor je exact dezelfde klachten.



Henk treedt op met Simon V



Ik slaak na zo;n uitje een zucht van verlichting als ik mijn straat in loop.'s Nachts is het hier vaak doodstil. Terwijl in Henk zijn straatje de actie 24 uur doorgaat. Met café's op elke hoek. .

Ik woon vlakbij een basisschool. Daarnaast ligt zo'n ouderwets braakliggend landje. Ideaal voor kinderen. Sinds een paar weken is het afgezet en zijn er bouwwerkzaamheden begonnen. Elk leeg plekje op IJburg wordt bebouwd, zelfs op het water schieten de paalwoningen uit het water. Tot groot verdriet van oude bewoners die gelijk hun prachtige uitzicht kwijt zijn.

Het universele probleem Overbevolking staat nergens op de politieke agenda. Wel klimaatverandering, ontbossing, luchtvervuiling. Goh, hoe zou dat toch komen? Terwijl de vrouwtjes chimpansees in Monkey World de anti-conceptiepil toegediend krijgen. Zo worden de vrede en de leefbaarheid bewaard. Kwestie van gezond verstand.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten