maandag 30 maart 2015

Na Sex en Sensatie volgen Schuld en Boete


Giuliana Rancic

Presentatrice van het E!Entertainment kanaal Giuliana Rancic krijgt, op haar Facebook postjes, 90 % afzeikreacties zoals: Mens, ga een hamburger eten of Leuk die jurk, jammer van je knokige botten. Het gaat er altijd over hoe mager ze is. Giuliana is een geestige meid die heel rielekst sterren interviewt op de Rode Loper. Ze doet haar werk uitstekend. Ondanks die shitreacties blijft ze foto's plaatsen met teksten als: 'Hoe vinden jullie mijn nieuwe schoenen?' Reacties: Jammer... dat ze 2 maten te groot of dat zijn de lelijkste schoenen die ik ooit gezien heb dus ze passen uitstekend bij jou.
Wat deden die die haattrollen voordat internet bestond? Roddelen over de buren?


Als je met je kop op tv verschijnt, kun je verwachten dat je overladen wordt met stront. Neem nu het programma Boer zoekt Vrouw. Ik vind het niks dus ik kijk niet. Maar via DWDD en Lucky tv sijpelt er toch wat door en voor je het weet heb je het over Geile Geert. Later komt Geile Geert uitleggen, in DWDD, hoezeer hij geleden heeft onder die spot. 'IK heb kinderen, een beetje respect graag. Wij zijn ook mensen', zei hij in zo'n idioot dialect dat ik in de lach schoot.

Ik hoeverre mag je mensen, die in de media verschijnen, beschimpen en vernederen? Vandaag staat er een artikel in de krant over Monica Lewinsky. Zij was ooit 'de meest vernederde vrouw ter wereld' nadat haar relatie met president Clinton aan het licht kwam. Bill liet haar vallen als een baksteen om zijn eigen hachie te redden. Verzon zelfs een nieuwe definitie van seks, alles om zich te distantiëren van 'that woman'.
De Clintons schilderden Lewinsky af als labiele stalkster die zich aan Bill had opgedrongen.

Monica Lewinsky 2015

We hebben er allemaal om gelachen en grapjes over gemaakt. Ondertussen liep Lewinsky met suïcidale gedachten rond. Lewinsky was geen mens meer met gevoelens en familie, ze werd een object, dat door iedereen kon worden gebruikt om een armzalig puntje mee te scoren.
Lewinsky is nu 41 jaar en terug met een missie. De strijd tegen de 'cultuur van vernedering'. Zij zegt: 'Kwetsen op internet is een product geworden waarmee geld kan worden verdiend.' In juni 2014 verscheen er een essay in het blad Vanity Fair van Lewinsky over de Clintonperiode. Het stuk maakte indruk op journalisten, columnisten en tv-presentatoren die destijds vrolijk grappen maakten over die domme stagiaire. Na de seks en de sensatie volgen nu de schuld en boete, schrijft Arie Elshout in De Volkskrant. David Letterman, Bill Maher en vele anderen hebben Monica Lewinsky hun excuses aangeboden.
In hoeverre mag je mensen belachelijk maken die in het openbaar optreden? En is er wat te beginnen tegen die trollen die het internet overspoelen met uitsluitend haat?
Het getuigt in ieder geval wel van kracht dat Monica Lewinsky strijdend terug is gekomen. Misschien leren we minder snel te oordelen
Alhoewel, sommige mensen vragen erom. Ik noem geen namen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten