zaterdag 24 juni 2017

Charlotte Brontë en Jane Eyre





(Ik kan niets aan die spaties veranderen)


Als ik een goed boek lees, wil ik altijd alles over de schrijver weten. De opdracht van Het Klassieke Literatuurclubje is: Jane Eyre van Charlotte Brontë.

Charlotte had twee oudere zusjes die al jong overleden. Een broer en twee jongere zusjes, die ook niet ouder zouden worden dan ergens in de dertig.
Haar moeder stierf jong. Het is wel bekend dat zij ook graag schreef. Vader was predikant. De kinderen werden naar afschuwelijke strenge scholen gestuurd waar ze onder erbarmelijke omstandigheden les kregen. Om te ontsnappen schreven de meisjes verhalen over een fantasieland Angria. Ze schreven ook veel gedichten.
Later zou Charlotte nog baantjes hebben als gouvernante van rijke, verwende kinderen. Ze vond het afschuwelijk. Een jongetje gooide een boek naar haar hoofd en schreeuwde: 'Jij bent niets. Je mag blij zijn dat je voor mij mag zorgen.' Die zou je toch zijn nek omdraaien.
Charlotte maakte met haar broer ook tijdschriften. Voor de lol. Heb ik ook nog gedaan, niets leukers dan blaadjes maken.


 Ze stuurde haar beste gedichten naar een uitgever. Die schreef terug dat ze zeker talent had maar het was niets voor een vrouw. Die moest haar tijd besteden aan het huishouden en zorg.

Toen hebben de meisjes Brontë onder een pseudoniem, de jongens Bell, hun romans ingeleverd. Charlotte noemde zichzelf Currer Bell. Haar roman Jane Eyre was gelijk een bestseller.
Haar zusjes stierven aan tbc, haar broer ook, hij was tevens verslaafd aan alcohol en opium.
In het laatste jaar van haar leven trouwde Charlotte met de hulppredikant een van haar vader. Ze raakte gelijk zwanger. Een hele akelige zwangerschap; ze moest zo vaak overgeven dat ze uitgedroogd was en ondervoed. Voordat het kind geboren was stierf ze aan een ernstige ziekte. De een zegt longontsteking, de ander typhes. Een maand voor haar 39ste verjaardag. Boze tongen beweren dat ze zichzelf expres verwaarloosde omdat ze dood wilde.
De enige die overleefde was vader Brontë. Het leven was wreed in de Victoriaanse tijd.




Jane Eyre is ondanks haar arme en treurige jeugd een hele zelfstandige, sterke vrouw. Nooit onderdanig ook al is ze van een lagere klasse dan de mannen in haar omgeving. In haar tijd kende men nog de kunst van het converseren. Zelfs jonge kinderen spreken in prachtige, doordachte volzinnen. Een genot om te lezen. Jane gruwt van hypocriete christenen die alleen uit zijn op eigen gewin. Op 10-jarige leeftijd verzet ze zich daar al tegen. Een feministe avant la lettre.


Women are supposed to be very calm generally: but women feel just as men feel; they need exercise for their faculties, and a field for their efforts as much as their brothers do; they suffer from too rigid a restraint, too absolute a stagnation, precisely as men would suffer; and it is narrow-minded in their more privileged fellow-creatures to say that they ought to confine themselves to making puddings and knitting stockings, to playing on the piano and embroidering bags. It is thoughtless to condemn them, or laugh at them, if they seek to do more or learn more than custom has pronounced necessary for their sex. (Chapter XII)
Ik dacht eerst dat het Soames was, maar het is John Steed van The Avengers


Jane Eyre werd 18 keer verfilmd. De eerste verfilming in 1910. De laatste in 2011.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten