maandag 12 juni 2017

The Miniaturist

Ik heb mijn opdracht voor de leesgroep Readers & Drinkers vervuld: het lezen van The Miniaturist van de Engels schrijfster Jesse Burton. Het boek schijnt een enorme hype te zijn geweest toen het in 2014 uitkwam.




Het verhaal speelt zich af in Amsterdam, 1686. De Gouden Eeuw, dacht ik, rijke mensen in grachtenpanden die exotisch eten terwijl de drank rijkelijk vloeit. Vergeet het maar, Amsterdam was zo calvinistisch als de pest, zeg maar. Uiterlijk vertoon van rijkdom was verboden. Men liep rond in donkere gewaden. Met daaronder, stiekem, prachtige fluwelen en zijden kleding. Zoetigheid moest ook in het geniep genuttigd worden want suiker was slecht voor de ziel. Als je niet lid was van een gilde, mocht je je beroep niet uitoefenen. Vrouwen werden natuurlijk niet toegelaten, met als Joden. Men haatte de papen en het anti-semitisme tierde welig. Soort Teheran, 2017.
Als vrouw had je verder grote kans om in het kraambed te sterven. De beschrijving van een bevalling is gruwelijker dan die van het slachten van een koe.

De 18-jarige Nella uit Assendelft wordt uitgehuwelijkt aan de 40- jarige Amsterdamse koopman Johannes. Er vindt een korte ceremonie plaats in Nella's geboortedorp. Johannes verdwijnt gelijk weer voor zaken. Hij is veel op reis.

Nella reist met haar koffertje en parkietje naar haar nieuwe woning aan de Herengracht. Johannes komt pas na een paar dagen thuis, begroet haar en verdwijnt in zijn werkkamer. Nella ligt elke avond in bed te wachten op haar kersverse echtgenoot, hij heeft echter altijd iets belangrijkers te doen.

Na een week geeft hij haar een cadeau, een reusachtig poppenhuis. 'Dan heb je iets om je mee bezig te houden.' Ze voelt zich weggezet als klein kind. Zij is toch de meesteres van de woning. Die taak wordt vervuld door Johannes' zus en bediende Cornelia, een meisje gered uit het weeshuis en Otto, een voormalig slaaf die Johannes heeft vrij gekocht.

Affijn, omdat Nella niets beters te doen heeft, bestelt ze een paar spulletjes voor haar poppenhuis. Ze had ergens een advertentie gezien. Na een paar dagen wordt de bestelling bezorgd door een hele aantrekkelijke Engelsman Jack.
Als Nella het pakketje opent, zitten er niet alleen de bestelde spulletjes in. Maar allerhande andere attributen, meubeltjes, boeken, schilderijen. Exactie copies van het interieur van het Herengrachtpand. Zelfs haar parkietje is in minivorm perfect nagemaakt.

Toen die sexy Jack op kwam dagen dacht ik gelijk: die heeft wat met Johannes. Als een 40-jarige man de eerste huwelijksnacht niet zijn bruid bespringt, moet daar een goede reden voor zijn.

Op homosexualiteit of sodomie, zoals men dat toen noemde, stond de verdrinkingsdood. Johannes wordt natuurlijk betrapt en eerst geradbraakt om een bekentenis los te krijgen.

Ik ga niet de hele inhoud verklappen, ik wilde alleen een beeld schetsen van Amsterdam in de 17e eeuw.

Het boek is goed geschreven, alleen kreeg ik af en toe het gevoel of ik een kasteelromannetje las. Gebeurtenissen als bezwangerd worden door de knecht enzo.
Nella is voor haar leeftijd en afkomst erg wijs en filosofisch. Dat is ook de voornamelijke kritiek die het boek krijgt: een 17-de eeuwse omgeving met 21ste eeuwse personages.
Ben benieuwd wat mijn Readers & Drinkers ervan vinden.

Nu aan de slag met Jane Eyre voor mijn Klassieke leesclub.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten