woensdag 24 juni 2015

Wie kent Hugh Betcha nog?


Andra Martin en Martin Short

In de autobiografie van Martin Short 'I Must Say' vertelt hij over hoe hij in de vroege jaren 70 begon met acteren. Het was een soort gouden decennium van komieken die elkaar vonden in kweekvijver, het comedy theater Second City. Tijdens de auditie ontmoette hij een raar doch fascinerend grietje dat gelijk wordt aangenomen door haar indrukwekkende, komische uitstraling. Gilda Radner.

Martin Short, Andrea Martin en John Candy

Veel van die beginners van toen zouden later terecht komen bij Saturday Night Live. Zoals Eugene Levi. Ik kan me een scene herinneren waarin hij Hugh Betcha speelde.
Andrea Martin was een comédienne die niets hoefde te doen maar op de een of andere manier zo'n grappige houding had, dat je al schaterde als ze opkwam. Ze speelde in een parodie op de film Silkwood, over wantoestanden in een kerncentrale. In de centrale zelf zitten, in de sketch, allemaal vrouwen als gekken te werken achter trapnaaimachines. De overspannen kop van Andrea Martin is werkelijk hilarisch.

Ook buiten het theater improviseerde men erop los. Dan Acroyd en Andrea speelden in een restaurant de ouders van Gilda Radner. Iedereen was begin 20, had voornamelijk lol en was totaal niet bezig met beroemd worden of carrière maken.
Een jaar later maakten de meesten furore bij SNL. Bill Murray, John Belushi, Steve Martin en allen die ik hierboven noemde.
In die tijd heerste de opvatting dat vrouwen niet grappig konden zijn. Humor moest je aan mannen overlaten. Ja, wat dat betreft waren het achterlijke tijden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten