zondag 30 oktober 2016

Turkse Toestanden







Het is niet te geloven. De laatste reden om De Volkskrant te lezen is ook weggezuiverd door de Correctheidpolitie: de boekenrecensies van Maxim Hartman. Hartman kan, net als Salman Rushdie, niet meer over straat. Hij wordt dom, leeg, kwetsend en totaal niet grappig genoemd. Mensen schelden, spugen (nieuwe trend) en sturen haatmail naar hem en de redactie. Enkelen hebben aangifte gedaan van racisme omdat hij Friezen achterlijk heeft genoemd. Het laatste naar aanleiding van zijn meesterlijke recensie over de biografie van Mata Hari (geen familie) in het Fries.
De Volkskrant heeft gelukkig aangegeven wel bereid te zijn Maxim te helpen aan een nieuwe identiteit. Als oprotpremie mocht hij nog drie boeken uitkiezen. Waaronder Hallo Wereld van Jonathan Litton, hoe je mensen over de hele wereld begroet. In Tibet bestaat geen woord voor Hallo. Ze zeggen daar gefeliciteerd als je elkaar tegenkomt. Op verjaardagen zeggen ze niets tegen elkaar.



O ja, de opvolger van Maxim is Hanneke Groenteman die we kennen van het tv-programma DWDD, waar ze zich over alles en nog wat gekwetst heeft getoond. Over Zwarte Piet in het bijzonder. ???
Dus blijven er nog slechts columnisten en en journalisten over die parasiteren op deze humorloze tijden en in alles discriminatie en racisme menen te herkennen. Gespeend van elke vorm van zelfspot. Uitzondering: Silvia Witteman en Thomas van Luyn die hartelijk om hun eigen geklungel en dat van ons allemaal kunnen lachen.

Maxim Hartman, geruisloos verdwenen. Het begint nu wel heel eng te worden. Ik kan natuurlijk een ingezonden brief naar de redactie sturen maar dan moet het wel een hele grappige zijn. Dat laat ik over aan Wouter van Oorschot en zijn partner. Die zijn daar meesters in.
Het voelt toch een beetje alsof we in de gaten worden gehouden door een soort Saoudie-Arabische zedenpolitie. Die niet aarzelen je aan te geven als je de spot drijft met wat dan ook. Vooral met mensen die erom vragen. Hans Teeuwen, doe iets!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten