donderdag 30 juni 2011

De vogels zijn gevlogen


 
Ik keek op de Beleefdelentesite of alle jongen het nest verlaten hadden. Dat was inderdaad het geval. Bij de snoezige steenuiltjes was het niet zonder problemen verlopen, zag ik in het archief. Het nest van de uiltjes bestond uit twee compartimenten, het broedgedeelte en de uitvliegkamer. Moeder en vader waren voedsel aan het vergaren en de tweeling zat in de kamer met uitzicht toen er een brutale duif  binnendrong. Eén van de ukkies zocht dekking in het broedgedeelte, de ander werd in een hoek geduwd. Tenslotte werd het steenuiltje met vleugelslagen naar buiten gemept. En kreeg nog een schop na van de duif. De actie wordt beeld voor beeld getoond. Als het steenuiltje de lucht in vliegt, zie je nog net het pootje van de duif.

De deskundigen stellen ons gerust. Papa en mama steenuil bleven het jong voeden en bovendien was het oud genoeg om te vliegen.  Wat een gedoe toch, elke lente.
Ik heb me ook verder verdiept in de meerkoet. De encyclopedie vermeldt dat het een moerasvogel is, een uitstekende duiker (dat hebben we gezien). Het beest heeft soms meerdere nesten per seizoen. De oudere broertjes en zusjes helpen de 2e leg opvoeden.
De meerkoet duikt veel, met name bij het zoeken naar waterplanten. Hij vliegt niet graag, hij vlucht liever rennend over het water. Ook bij het opstijgen uit het water wordt eerst een stuk rennend afgelegd. Bij migratie, die meestal 's nachts plaatsvindt, kan hij echter grote afstanden afleggen. Ze worden gemiddeld 10 jaar.
Dat is toch wel apart, de meerkoet kan op het water lopen, ik heb het zelf gezien.De meerkoet eet ook volkorenbrood en havermout, is onze ervaring. Hij is verwesterd.

De zwaluw is erg actief, je hoort zijn gekwetter van ´s ochtends vroeg tot de schemer. Om de één of ander reden zitten ze graag op het dakrandje van het terras waar ze hun jong aanmoedigen tot vliegen. Of ze hebben een lekker insectje in de snavel voor de kleine. Het zijn hele fijne vogeltjes die op die manier veel calorieën verbranden.  Ik probeer telkens een goed close-up van ze te maken maar ze zijn erg bewegelijk. Bob slaat alles geïnteresseerd gade maar neemt geen jachthouding aan. Het lijkt het paradijs wel.

http://www.beleefdelente.nl/steenuil

Geen opmerkingen:

Een reactie posten