dinsdag 21 juni 2011

Middagrust





Bob raakt gefrustreerd als het de hele dag regent. Uit armoede zit hij op het terras


´s Middags heerst hier rust. Bob ligt op zijn uitkijkpost voor het raam en snurkt, zoals gewoonlijk, heel zachtjes. HS is op zijn comfortabele fauteuil in de keuken weggedommeld en schopt af en toe denkbeeldige vijanden weg. De zwanen drijven vlak voor het keukenraam in het water, kopjes in de veren. Iets verderop slapen de vrijgezelle mannetjeseenden, the gang zoals wij ze noemen. De meerkoet is verdekt opgesteld onder het drijfhuis van de overburen. Ze heeft nog 1 donszacht jong en ze is bereid haar leven voor dit mormel te geven.

Vanochtend zwom er een moedereend met twee kleintjes langs. De meerkoet ging er onmiddellijk achteraan en joeg ze op tot ze verdwenen waren. Ze is de bully van de buurt.
Als HS de gevederde gemeente voedert vliegt moedereend soms helemaal omhoog naar zijn uitgestrekte hand. Je schrikt je dood. Vlakbij de witte brug zitten wel 16 zwanen naast een soort zandbank te vissen. Ze komen af en toe met hun kop boven water om adem te halen maar meestal zie je alleen hun romp.
De twee zwanen die op Steigereiland rondzwemmen waren er vorig jaar niet. Hebben zij ergens een nest? Kunnen we jongen verwachten? Ik ben het allemaal aan het bestuderen. Ook het verschijnsel van de vrijgezelle jongens. Er zwemt ook een moedereend rond met 5 dochters. Zijn eenden eerst bruin en verkleuren ze later, als het mannetjes zijn? Of zijn er meer vrouwtjes dan mannetjes? We zoeken het op.

De middenstanders op IJburg floreren niet zo goed als de zwemvogels. De één na de andere winkel sluit. Het zijn dan ook peperdure kinderkledingwinkels, peperdure speelgoedwinkels, maar ook de fietsenwinkel was dicht. Er is wel weer een andere voor in de plaats gekomen. En een schoenmaker. Je kunt gemakkelijk overleven zonder ooit van dit eiland aftekomen.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten