maandag 25 juli 2011

B & W


Maastricht leek meer op een provinciestadje dan op een hoofdstad. Het plaveisel bestond overal uit keitjes. ´Het is maar goed dat we onze hoge hakken niet dragen´, zei J. We liepen richting Vrijthof en het viel ons op dat er a. veel schoenenwinkels waren en b. verder alles uit horeca bestond. De lucht zat dicht maar het bleef droog. Bij een plein waarvan de naam me ontschoten is, zagen we veel mensen een kapelletje ingaan. Nieuwsgierig volgden we ze. Achter een hek stond een prachtig beeld van Maria en haar zoon. De kerkgangers stonden in gebed verzonken. ´Wat zijn ze ernstig´, fluisterde J. die, net als ik, niet gewend is aan geloof. ´Ze bidden misschien wel voor een ziek familielid.´ Het was duidelijk een plek waar Maastrichtenaren tussen de middag even langs wipten om een kaarsje te branden. Heel bijzonder om in één van de oudste steden van Nederland te wonen.

Gaat hier niet voorbij zonder te zeggen Ave Maria


Het Vrijthof was geheel in beslag genomen door André Rieu´s technische staf. Die avond zou er een concert plaats vinden van de populaire Limburgse violist. Er kwam gelijk een anekdote bij mij naar boven. ´Je kent Anthony Hopkins toch? Goede acteur, Silence of the lambs?´ ´Ja, natuurlijk.´ ´Hij en zijn vrouw zijn grote fans van Rieu. Hopkins heeft muziek geschreven die door Rieu´s orkest wordt uitgevoerd. Hopkins was in de wolken. Eigenaardig, hè, zo´n rare smaak voor zo´n serieuze acteur. ´ ´Operettemuziek´, zei J die meer  van deaf metal houdt. Of is het death metal?


André Rieu had het hele Vrijthof bezet


Na een heerlijke lunch van boerenbrood met zalm, liepen we richting Maas om in te schepen. Iedereen die  de loopplank opliep werd gefotografeerd. We waren niet van plan de foto´s te kopen maar bij terugkomst zagen we onze portretten aan de muur hangen. We waren van Two Ladies veranderd in de burgemeester en wethouder van Juinen.
De terugreis duurde 2x zo lang als de heenreis. Al met al hebben we 5 uur in de trein gezeten. Onze volgende bestemming is dichter bij huis.

Een brug over de Maas

Je kunt in Maastricht een film over de Middeleeuwen maken

Geen opmerkingen:

Een reactie posten